FR       HU EN
Aktualitások
Hírlevél
Telefon: (+36 1) 392-0505
Fax: (+36 1) 200-6050
e-mail: info@medical-center.hu
Rózsakert Bevásárló Központ 3. em.
1026 Budapest Gábor Áron u. 74-78/a.
A klinika nyitvatartási ideje:
H-P 8:00 - 20:00 Szo 9:00 - 14:00
24 órás ügyelet: (+36 1) 392-0505
Gyermekügyelet: (+36 1) 392-0500

Lepkehimlõ

 
Az eritema infekciózum (ismert nevén ötödik betegség, pillangóvírus, vagy lepkehimlõ) az eritrovírus (parvovírus B19) által okozott heveny fertõzõ betegség.
 
Annak ellenére, hogy csak közepesen ragályos, zárt közösségekben (bölcsõdékben, óvodákban) a fertõzés halmozottan elõfordulhat. Fõként kisgyermekek az érintettek, leggyakrabban a 3-15 éves korosztályban, de a betegség szinte minden életkorban elkapható. Általában kisiskolások, ápolók, tanárok és édesanyák a leggyakoribb fertõzöttek.
 
Hogyan terjed?
 
A vírusos betegségek többségére jellemzõen ez is cseppfertõzéssel terjed, de fertõzött vérrel való érintkezés is továbbíthatja. A lappangási ideje általában 4-21 nap, mely egyben a fertõzõ idõszak is.
A tünetek kialakulásakor a fertõzés esélye már alacsony.
Sokszor észrevétlenül, tünetmenetesen lezajlik a fertõzés. Felmérések szerint a felnõttek közel 50 %-a valamikor élete folyamán már átesett a betegségen.

Mik a tünetek?
 
·         A legjellemzõbb kezdeti tünete az arcpír, azaz a lepke alakú foltok a beteg arcán, mely néha szétterjed az orr és a száj köré is.
·         Ezt követõen vörös kiütések jelennek meg a teljes testen és végtagokon, melyek olykor enyhén  viszketnek. Ezek 2-14 nap alatt elmúlhatnak, majd újra megjelenhetnek - fõleg napfény, hideg, meleg hatására. A kiütés általában 7-10 napig tart, de néhány esetben megmaradnak akár 2-3 hétig is.
·         A betegséget kísérheti láz, torokfájás, bágyadtság, izomfájdalmak, és hasi panaszok is.
·         A tinédzserek és felnõttek esetén (fõleg lányoknál) ízületi fájdalmak jelentkezhetnek a csukló, térdek, bokák, ujjak és vállak környékén, melyek hetek alatt elmúlnak.
 
Hogyan kell kezelni?
 
·         A betegség általában enyhe lefolyású, kezelésre ilyenkor nincsen szükség. Szükség esetén a fellépõ tüneteket lehet csillapítani, magas láz esetén lázcsillapító szedése javasolt, de tilos a Kalmopyrin, Aszpirin szedése.
 
Vannak-e veszélyei?
 
·         Várandós anyák esetében az elsõ trimeszterben a fertõzés veszélyes lehet, mivel a vírus a placentán átjutva megfertõzheti a magzatot. A terhesség elsõ hónapjaiban ez spontán vetélést okozhat.
      Az esetek 90%-ában azonban a fertõzés nem jár magzati szövõdménnyel.
 
1.     Ha a terhes anya az elsõ 20 héten belül ki volt téve fertõzésnek, vérteszttel állapítható meg, hogy védett illetve a magzat nincs veszélyben. (pozitív IgG, negatív IgM).
2.     Amennyiben a vérteszt azt mutatja, hogy az anya korábban nem esett át a fertõzésen, azaz nincs védettsége a betegségre és jelenleg sem fertõzött (negatív IgG és negatív IgM), a vértesztet meg kell ismételni 3-4 hét múlva, hogy kiderülhessen, hogy valóban nem zajlott-e le idõközben a fertõzés.
3.     Amennyiben a labor eredmények azt igazolják, hogy az anya a korai terhessége alatt átesett a fertõzésen (pozitív IgG és pozitív IgM), akkor több magzati kontroll ultrahang elvégzése javasolt.
 
     
·         A krónikus vérképzõszervi betegségben szenvedõknél (sarlósejtes vérszegénység, thalassaemia) a fertõzés súlyosbíthatja a fertõzött állapotát, mivel a vírus a képzõdõ vörösvértesteket támadja meg.
 
Mikor lehet újra közösségbe menni?
 
A kiütések megjelenésekor a beteg már nem fertõz, de amíg egyéb tünetek jelen vannak, addig nem javasoljuk, hogy a gyermek közösségbe menjen.