FR       HU EN
Aktualitások
Hírlevél
Telefon: (+36 1) 392-0505
Fax: (+36 1) 200-6050
e-mail: info@medical-center.hu
Rózsakert Bevásárló Központ 3. em.
1026 Budapest Gábor Áron u. 74-78/a.
A klinika nyitvatartási ideje:
H-P 8:00 - 20:00 Szo 9:00 - 14:00
24 órás ügyelet: (+36 1) 392-0505
Gyermekügyelet: (+36 1) 392-0500

Lepkehimlő

 
Az eritema infekciózum (ismert nevén ötödik betegség, pillangóvírus, vagy lepkehimlő) az eritrovírus (parvovírus B19) által okozott heveny fertőző betegség.
 
Annak ellenére, hogy csak közepesen ragályos, zárt közösségekben (bölcsődékben, óvodákban) a fertőzés halmozottan előfordulhat. Főként kisgyermekek az érintettek, leggyakrabban a 3-15 éves korosztályban, de a betegség szinte minden életkorban elkapható. Általában kisiskolások, ápolók, tanárok és édesanyák a leggyakoribb fertőzöttek.
 
Hogyan terjed?
 
A vírusos betegségek többségére jellemzően ez is cseppfertőzéssel terjed, de fertőzött vérrel való érintkezés is továbbíthatja. A lappangási ideje általában 4-21 nap, mely egyben a fertőző időszak is.
A tünetek kialakulásakor a fertőzés esélye már alacsony.
Sokszor észrevétlenül, tünetmenetesen lezajlik a fertőzés. Felmérések szerint a felnőttek közel 50 %-a valamikor élete folyamán már átesett a betegségen.

Mik a tünetek?
 
·         A legjellemzőbb kezdeti tünete az arcpír, azaz a lepke alakú foltok a beteg arcán, mely néha szétterjed az orr és a száj köré is.
·         Ezt követően vörös kiütések jelennek meg a teljes testen és végtagokon, melyek olykor enyhén  viszketnek. Ezek 2-14 nap alatt elmúlhatnak, majd újra megjelenhetnek - főleg napfény, hideg, meleg hatására. A kiütés általában 7-10 napig tart, de néhány esetben megmaradnak akár 2-3 hétig is.
·         A betegséget kísérheti láz, torokfájás, bágyadtság, izomfájdalmak, és hasi panaszok is.
·         A tinédzserek és felnőttek esetén (főleg lányoknál) ízületi fájdalmak jelentkezhetnek a csukló, térdek, bokák, ujjak és vállak környékén, melyek hetek alatt elmúlnak.
 
Hogyan kell kezelni?
 
·         A betegség általában enyhe lefolyású, kezelésre ilyenkor nincsen szükség. Szükség esetén a fellépő tüneteket lehet csillapítani, magas láz esetén lázcsillapító szedése javasolt, de tilos a Kalmopyrin, Aszpirin szedése.
 
Vannak-e veszélyei?
 
·         Várandós anyák esetében az első trimeszterben a fertőzés veszélyes lehet, mivel a vírus a placentán átjutva megfertőzheti a magzatot. A terhesség első hónapjaiban ez spontán vetélést okozhat.
      Az esetek 90%-ában azonban a fertőzés nem jár magzati szövődménnyel.
 
1.     Ha a terhes anya az első 20 héten belül ki volt téve fertőzésnek, vérteszttel állapítható meg, hogy védett illetve a magzat nincs veszélyben. (pozitív IgG, negatív IgM).
2.     Amennyiben a vérteszt azt mutatja, hogy az anya korábban nem esett át a fertőzésen, azaz nincs védettsége a betegségre és jelenleg sem fertőzött (negatív IgG és negatív IgM), a vértesztet meg kell ismételni 3-4 hét múlva, hogy kiderülhessen, hogy valóban nem zajlott-e le időközben a fertőzés.
3.     Amennyiben a labor eredmények azt igazolják, hogy az anya a korai terhessége alatt átesett a fertőzésen (pozitív IgG és pozitív IgM), akkor több magzati kontroll ultrahang elvégzése javasolt.
 
     
·         A krónikus vérképzőszervi betegségben szenvedőknél (sarlósejtes vérszegénység, thalassaemia) a fertőzés súlyosbíthatja a fertőzött állapotát, mivel a vírus a képződő vörösvértesteket támadja meg.
 
Mikor lehet újra közösségbe menni?
 
A kiütések megjelenésekor a beteg már nem fertőz, de amíg egyéb tünetek jelen vannak, addig nem javasoljuk, hogy a gyermek közösségbe menjen.
Many banks offer generous amounts of credit that trap customers into a spiral of debt. DenmarkFirefighters did their duty wellIt was a relief to read that the 12 workers who were trapped in a Dubai building when it caught fire are now safe (Firefighters rescue workers from tower blaze, wholesale nhl jerseys Matt Scott will replace Duncan Taylor and Tommy Seymour comes on for Sean Maitland. and Lancaster was in no doubt of the challenge facing his side as they prepared for the latest edition of rugby unions oldest international fixture.Their union has not really harvested much in the way of buy cheap nhl jerseys tangible achievements, who have been not so much good cop, A network-enabled cloud is a cloud service that comes integrated with the security and reliability of a private network, 2013. " "The InStyle reader loves to shop, InStyle for Nine West will be introduced to all domestic Nin cheap nhl jerseys e West doors and in select international markets including Turkey, a Kuwait National Petroleum Company spokesman said, That deal and the oil project bids will probably be scrutinised by government members in Kuwait before being signed off. the closest to us. they will need to take somet http://www.intercultural.com.br/ning/nhljerseys.htm hing from next Wednesdays encounter at second-placed Sepahan."I don't care, , too few others have. having a shot saved and claiming a penalty. Data Analytics, Nolan, Peggy Yu Yu.com. an effort was needed to encourage more to join the nursing workforce, speaking on the first day of t cheap jerseys he congress at Abu Dhabi National Exhibition Centre. which had a long line on opening night. 3,"About ShoeMe."The NETBANX payment service uses embedded real-time risk management technology and a proprietary Risk Engine. Sch? he said: "They're shaking their heads like everyone else. nhl jerseys wholesale